Vädra ut ditt hem med ett sidohängt fönster

31 juli 2021 patrick pettersson

Det vilar en förbannelse över fönster. Eller, kanske inte egentligen över fönstret i sig. Snarare paradoxen i hur fönstret används om varma sommarkvällar. Du öppnar ditt sidohängda fönster för att släppa in den svala kvällsluften i den stekheta och instängda bostaden.  

Luften som far in genom ditt nyinköpta sidohängda fönster svalkar fint. Men det finns ett krux. Det flyger alltid in en massa insekter. De tar sig in och gömmer sig lagom till du ska gå och lägga dig. Då flockas de kring nattlampan och håller dig vaken fram till småtimmarna.  

Men det är egentligen inte ditt sidohängda fönsters fel. Problemet hade varit detsamma oavsett vilket fönster som du hade satt i väggen. Man får göra ett val helt enkelt. Antingen får fönstret vara stängt, och då får man stå ut med värmen. Eller så har man fönstret öppet, och då får man acceptera att huset fylls av myggor, malar och nattfjärilar. 

Vanlig typ av fönster

På tal om sidohängda fönster. Hade det inte varit en väldigt bra idé med just ett sidohängt fönster? Dina fönster har säkert blivit så oerhört slitna genom åren. Är det inte dags att byta ut dem, och byta till någonting bättre? Sidohängda fönster är varken mer eller mindre än vad det låter som. Den ena långsidan sitter fast i väggen, vilket oftast innebär att du öppnar fönstret utåt. Det är en ganska vanlig typ av fönster som passar i alla hem och i alla tider. 

Många menar också att sidohängda fönster bidrar till ett minimalistiskt yttre. Med det menas att fönstret inte tar mer plats än nödvändigt. Det finns helt enkelt där när du behöver det, och det är enkelt att både lirka upp och stänga igen. För dig alltså. Från insidan. För mer information om dessa fönster kan du googla på “fönster sidohängt”. Kom ihåg att hålla insekterna på utsidan. 

Fler nyheter