Stadig kurs med linjära positionsgivare

17 februari 2021 jonas olsson

Hur vet man att man är på vågrätt plan när marken lutar? Risken är stor att man kör omkull eller trillar ur sitt fordon om man saknar koll på sin position. Extra svårt är det om man ska manövrera väldigt tunga eller otympliga fordon, som till exempel olika sorters entreprenadmaskiner.

Det är knepigt att komma på rätt kurs när det börjar luta, och själv har man inte krafter att skjuta på. Likaså för den som sitter i en permobil är det svårt att ha kontroll över sitt hjälpmedel om man är rörelsehindrad. Då fungerar elektroniken i maskiner och utrustning så att dessa klarar av att rätta upp sig själv med hjälp av positionsgivare.

 

Både för rallyförare och entreprenadmaskiner

Kör man tävlingar går det fort på vägen, och det finns även motorsport som utövas i terrängen. Även här gäller att maskinen håller koll på vad som är vågrätt läge, och linjära positionsgivare är till stor nytta även för den här tillämpningen. Det gäller sekunderna, så att maskinen själv kan korrigera kursen kan faktiskt rädda liv och hälsa på de tävlande, och det är också en trygghet att olyckor motverkas.

Ska man utföra ett grävningsjobb eller lasta timmer, kan man inte välja plats själv. Det kan vara svårt att manuellt styra upp hur maskinen står. Genom den nya tekniken med linjära positionsgivare är man garderad mot att traktorn eller hjullastaren välter.

 

 

Hur fungerar linjära positionsgivare?

Utan att gå in på några långrandiga detaljförklaringar kan man säga att det är elektroniska signaler som skickas och som styr upp ekipaget. Linjära positionsgivare måste också stå pall för stötar, gupp och väldigt ojämn terräng i höga farter. Känner du att du behöver skaffa en sådan utrustning? Då finns det möjlighet att göra det via internet. Leta bara upp en lämplig hemsida med goda omdömen så har du snart din hjälpreda på plats.

Fler nyheter