Rhodes för hela slanten

23 april 2019 Mikael Barani
Rhodes för hela slanten

Det ska sägas direkt, att spela piano är inte en smidig syssla om du en dag ska turnera. Att lyfta ur och ladda i ett piano i en turnébil, eller kanske rättare sagt behövs ett turnéfordon, är ett jobb som kräver mycket ork. Å andra sidan så kan det förstås vara så att lokalen du ska spela på redan har ett piano.

Å tredje sidan så finns det förstås mer sentida lösningar som gör lyftandet lite lättare – olika former av el- och digitalpianon. Skalar man av stora mängder trä och långa strängar så blir ett klaviaturinstrument ganska smidigt, trots allt.

Ett av dessa ikoniska instrument är Fender Rhodes.
Där ett klassiskt piano skapar ljud genom att när man trycker på tangenterna slår hammare på strängar, slår hammarna på ett Rhodes mot runda metallstavar, även kallade för tines. Ljudet av dessa förstärks sedan genom en mikrofon och signalen skickas ut genom en förstärkare.

För den som undrar hur instrumentet låter, och kanske är sugen på att lira, finns som tur är en av musikhistoriens bästa låtar som exempel: ”Riders on the Storm” av The Doors.
Som så många gånger förr är det Ray Manzareks fantastiska spelande som bär fram låten lika mycket som Jim Morrisons röst och persona. Till bakgrundsljudet av blixtar och regn vaggar Manzareks spel på sitt Rhodes lyssnaren fram genom en berättelse om en namnlös mördare som är lös och letar efter nya offer.
Denna text om låten gör inte dess storhet någon rättvisa, utan den bör lyssnas på för att förstå vad ett elpiano kan göra. 

För dig som står i valet och kvalet mellan vilket klaviaturinstrument du ska välja finns en enkel lösning: Kontakta den kunniga personalen på DanGuitar. Utöver experthjälp och råd rörande vilket instrument du ska välja för att det ska kännas rätt för dig, så får du hem din beställning med blixtsnabb leverans.

Fler nyheter