Rätt spö vid flugfiske

04 mars 2020 patrick pettersson
Rätt spö vid flugfiske

Det finns lite olika sorters spön som man kan välja bland när man ska ägna sig åt flugfiske. De kommer i varierande storlekar och har olika ryggrad, kan man säga. Det beror helt enkelt på vilken typ av fisk som man har tänkt att fånga. Det alltmer populära gäddflugfisket kräver ett spö som är lite starkare i sig, detta beroende på att gäddan är av lite större art än många av de andra fiskar som fångas genom flugfiske. Ska man fiska de stora laxarna så krävs det också ett spö just för detta.

 

Korta, långa eller starka flugspön?

Ska man ut och flugfiska i saltvatten och fånga de stora laxarna till exempel, så kräver detta ett starkt och tåligt spö som har lite snabbhet, som man brukar säga. För de lite mindre fiskarna så som havsöring, vanlig öring, regnbåge och harr så krävs det inte att fiskespöet är särskilt långt. Då fungerar det alldeles utmärkt med ett lite kortare spö. På en hemsida som https://www.flugfiskeshopen.se/sv/flugspon/ till exempel, kan man få hjälp med vilken typ av spö som man behöver när man ska ge sig på flugfiske. De hjälper er med att hitta flugspön i Göteborg, för er kommande fisketur.

 

 

Valet av spö – märken 

Att välja vilket spö man ska ha till sitt kommande flugfiske kan vara rena djungeln, för det finns en hel del olika sorter och märken att välja bland, så det är inte helt lätt. Personal på fiskebutiker kan visa er vilken typ ni behöver för den fisk ni vill fånga. De olika märken som finns brukar vara loop, hardyspön, greys, orvis och vision, för att bara nämna några olika. Det kostar en slant oavsett om man är ute efter ett vanligt fiskespö eller ett flugspö, men just de för flugfiske kan ligga lite högre i pris.

Fler nyheter