Ljuset inomhus

18 maj 2020 patrick pettersson

Vi svenskar spenderar 90 % av vår tid inomhus. Den främsta orsaken till det är givetvis det hårda klimatet. Därför är ljuset inomhus så pass viktigt för oss nordbor. Vi behöver det för att må bra och för att trivas i våra hus och lägenheter. Ljus tar olika skepnader och sänder budskap. Tänk, ett mörkt, väl inrett vardagsrum med ett findukat bord där vackra, små stearinljus skimrar här och där. Romantiken känns i luften! En helt annorlunda bild är precis lika lätt att föreställa sig. Ett barn lutat över skrivbordet där läxorna väntar med en passande bordslampa tänd vid böckernas sida med en enda tanke – för att få bra och trivsam belysning.

 

Ljusets effekter

Ljuset har stor betydelse både för det privata hemmet men är också en grundläggande faktor för en bra inomhusmiljö på svenska arbetsplatser. Att skapa en trevlig atmosfär hemma är precis lika viktigt som att få rätt ljus med passande styrka på kontoret. Fel ljus kan leda till olika besvär såsom huvudvärk, trötthet och irritation. Vilken belysning företag passar en fastighet och var kan man få hjälp när en sådan fråga dyker upp? De frågorna besvaras i nästa underrubrik.

 

 

Belysning för företag

Belysning för företag är ett brett begrepp. Det finns många olika verksamheter som har särskilda ljusbehov. En industrilokal behöver stora armaturer med ljus som täcker hela området, till skillnad från ett advokatkontor där starkt ljust behövs just på skrivborden och inte i hela lokalen. Därför är det extra viktigt att anpassa ljusanläggningen till verksamheten, antalet anställda och deras önskemål och krav. Som tur är finns det många nya lösningar inom belysningsbranschen. Den tekniska utvecklingen har lett till större flexibilitet och ökade möjligheter till rätt belysning på rätt plats. Digitaliseringen har i sin tur skapa hållbara större belysningslösningar som kan kontrolleras på ett enkelt och smidigt sätt, exempelvis med fjärrkontroll eller rörelsesensorer.

Fler nyheter