Lägg ett snyggt tak

Taket är verkligen en prydnad för ditt hus. Rätt lagt och väl skött vittnar det om att husets ägare håller fastigheten i gott skick. Dessutom är det snyggt och stilfullt med färgmatchade takpannor, som passar till husets exteriör i övrigt. Numera finns det så mycket att välja på, och rent estetiskt kan du få taket precis i din egen smak. Det finns företag med stort utbud på hemsidan av allt som gäller tak och takpannor. Där finns både tegel- och betongpannor, och färgerna är också varierande. På gråskalan kan du välja allt mellan ljusgrått och svart, och det finns andra nyanser också, till exempel vinrött, tegelrött, brunt eller kastanj.

 

 

Hur lägger man tak?

 

Det är enklast att anlita en certifierad takläggare för att göra jobbet. Vill du lägga taket själv, finns det instruktionsfilmer, tips och goda råd på nätet. Dessutom får du tillgång till monteringsanvisningar på PDF när du köper takpannor. Det är inte svårt, men man måste vara noggrann, och det är en stor tyngd när alla takpannorna ska lyftas upp. Därför finns det en särskild taklyfttjänst, som hjälper dig med detta. Om underlagstäckningen är skadad eller dålig, bör du byta ut den också. Numera kan man välja att lägga en speciell duk på råsponten eller direkt på takstolarna. Den släpper ut fukt från insidan och minimerar risken för fuktskador.

 

Skyldigheter att ha ett säkert tak

 

En husägare har skyldighet att se till att taket är i säkert skick om man anlitar någon som ska gå på taket, t.ex. sotare, snöskottare eller antennmontörer. Därför finns det speciell utrustning, som exempelvis gångbryggor och bärläktsteg, som underlättar framkomligheten. Det måste också finnas snörasskydd, så att inte förbipasserande skadas av nedfallande snö. Du kan köpa allting till ditt tak från samma leverantör, från vajrar och fästen till frånluftshuv till ventilationen. Det är enkelt att beställa allt på nätet.