Knep då man väljer kamerastativ

20 februari 2020 william eriksson
Knep då man väljer kamerastativ

I vissa lägen är ett kamerastativ helt avgörande för om det ska gå att ta den bild man vill. Speciellt om motivet kräver en slutartid på minst en sekund. Visst kan man försöka hålla kameran still genom att ta stöd mot något och sedan hålla andan medan man trycker av exponeringen. 

Urvalet av stativ på marknaden är i det närmaste gigantiskt och det kan vara svårt att välja. Ofta sätter man sig och söker på nätet via olika recensioner för att få rekommendationer. 

 

Ett stativ av kolfiber väger mindre

Men då man väljer stativ ska man först och främst utgå från vilken slags kamera man har. En stor tung kamera kräver ett större och tyngre stativ, annars kommer det att välta. I vilka situationer som stativet ska användas har också betydelse. Är man naturfotograf i öppna landskap där det blåser ska man även där ha ett tyngre stativ, så att det inte blåser omkull. Om inte kamerastativet står stadigt utan rör på sig eller skakar är det inte så stor idé att ha något. Det finns också stora stadiga stativ som är tillverkade i kolfiber och som inte väger så mycket. De är ofta dyra men har ett bra andrahandsvärde.

 

 

Mobilkameran är väldigt användbar även hos de stora TV-bolagen

Idag fotograferar och filmar vi mycket med våra mobiler. Då kan ett stativ vara till stor hjälp, speciellt om man själv vill vara med i bild. Faktum är att även de stora nyhetskanalerna ofta idag filmar med mobil då de står och gör reportage i någon avlägsen del av världen. Detta hade inte kunnat göras utan ett kamerastativ. Det finns även stativ för mobiler och actionkameror som man kan montera på sin cykel som sälja exempelvis hos företaget coolpriser.se. Låt kamera och tillfälle styra valet av stativ. Länktips: https://www.coolpriser.se/shop/kamerastativ-mobil-tripods-5341c1.html

Fler nyheter