Ett minireningsverk löste problemen

11 mars 2022 Lily Hansen

editorial

Paret hade kommit överens om att det var lika bra att gå skilda vägar. De hade inga barn och hade helt enkelt kommit ifrån varandra under åren. Lägenheten de bott i under sina sju år tillsammans hade de flyttat in i direkt efter studenten. Nu var det äntligen dags för henne att skaffa eget boende och då ville hon ha ett hus med trädgård. 

Huset hon hittat på nätet var rena drömmen. Ett enplans, äldre hus med tre rum och kök strax utanför stan var precis vad hon ville ha. Där fanns grannar men trädgården var så stor att det inte störde och huset låg dessutom på en höjd.

Utsikten över sjö och skog gav henne den frihetskänsla hon behövde. Killen som sålde huset hade skadat ryggen och kunde inte bo kvar eftersom man var tvungen att gå uppför branta trappor för att komma dit. I trädgården fanns en djupborrad brunn med rent, friskt vatten men inget avlopp. Mäklaren sa att det inte skulle bli några problem med avloppet och visade upp offert från en entreprenör. 

 

Minireningsverk

 

När det inte går att gräva avlopp måste man tänka om

Allt blev ordnat med den gamla lägenheten men hon skulle inte flytta förrän köket var renoverat och avloppet grävt. Entreprenören som lämnat offert kom för att titta på det jobb han skulle göra men insåg direkt att det inte skulle gå. “Offerten” hade bara varit ett prisförslag på avloppsanläggningar, han hade aldrig varit ute på plats. Huset låg på rent berg och där fanns ingen plats för en infiltrationsbädd. 

Som tur var hade entreprenören nyligen hamnat i en liknande situation och visste att det egentligen var mycket bättre att installera ett biologiskt minireningsverk, det skulle inte ta lika mycket plats. Ett minireningsverk av hög kvalitet har till skillnad från en infiltrationsbädd dessutom längre livslängd och är helt luktfritt.

Fler nyheter