Ett invaliditetsintyg behövs för att få ersättning
Ibland händer det att vi skadar oss, det kan vara i hemmet, genom idrott, på en isfläck eller i en trafikolycka. Du vet väl hur lätt det är att snubbla på den där mattan i hallen, halka i duschen eller trilla av skateboarden i hög fart. Det kan gå fort att dra på sig en handledsfraktur, höftfraktur, fotledsfraktur, underbensfraktur eller någon annan fraktur.
Det kan hända att du får bestående men efter en skada, vilket betyder att du har fått en bestående funktionsnedsättning. Om du har en olycksfallsförsäkring så kan du ha rätt till ersättning, ditt försäkringsbolag tar vanligtvis ställning till detta tidigast ett år efter din skada. Ett invaliditetsintyg kan behövas för att du ska få de pengar som du har rätt till. Detta intyg beskriver de kvarstående besvär du har efter en skada.
Det är nödvändigt med ett sådant intyg i det fall som försäkringsbolaget inte har tillräckligt med underlag för att bedöma din invaliditetsgrad, utifrån till exempel journalkopior, röntgenundersökningar samt din egen beskrivning av din funktionsnedsättning.
Hur du skaffar ett invaliditetsintyg
I det flesta fall så är det en specialistläkare i ortopedi som skriver invaliditetsintyget efter att ha intervjuat dig och sedan undersökt dig noggrant. Du får berätta vilka skador som du har kvar efter din skada och därefter så undersöker ortopeden dig. Under en sådan undersökning testas oftast din rörlighet, styrka, ömhet, felställning, känselbortfall och om det finns tecken på ledförslitningar med mera.
Om försäkringsbolaget har egna intygsmallar så kan du använda dessa. Själva undersökning och utställande av invaliditetsintyg faktureras ditt försäkringsbolag, du betalar ingenting själv för besöket. Det kan i vissa fall vara lång väntetid, så om ditt försäkringbolag ber dig om ett intyg så kom ihåg att boka en tid så snart som möjligt hos någon som har möjlighet att hjälpa dig med ett invaliditetsintyg.
Fler nyheter
Bergsprängning: En Grundläggande Guide för Byggnadsarbetare
Ibland händer det att vi skadar oss, det kan vara i hemmet, genom idrott, på en isfläck eller i en trafikolycka. Du vet väl hur lätt det är att snubbla på den där mattan i hallen, halka i duschen eller trilla...
Lotta Alberius
02 oktober 2024