En uppsjö av golv

14 maj 2020 Lily Hansen

Golv finns i många olika varianter och material. Ett av de vanligaste materialen är trägolv, särskilt om man räknar in parkett (som idag kan vara mer eller mindre tillverkat av just trä). Plankgolv, fiskbensparkett, furugolv, såpskurade golv… Ja, ett helt hav av golv finns det onekligen och detta var då bara de i trä som räknades upp. Det finns ju även klinker, marmor, linoleum, heltäckningsmatta och plastmatta. Jordstampat finns det också, men det är kanske inget förstahandsalternativ om man har förmånen att välja.

 

Såpa och skura, såpa och skura…

De såpskurade golven, som tidigare nämndes, är ofta i skottgluggen för diskussion. Diskussionen handlar om hur enkla eller svåra de egentligen är att ta hand om. Det brukar verkligen bli två läger här. Det som är bra med dessa golv är att såpan som i sig är fet bildar ett skyddande lager på golvet. Ju fler gånger, och ju oftare, man såpar desto bättre skydd blir det. Men det är ju just detta att man måste såpa och skura, såpa och skura… De första åren ska man göra det ofta för att få ett bra golv, helst en gång i veckan. Men vinsten är sedan att ytan till slut blir hård och motståndskraftig, och golvet får dessutom en mycket vacker patina.

 

 

Få hjälp med dina golv

Vill man göra en ordentlig förändring hemma, eller kanske behöver renovera golven lite grann, så finns det hjälp att få. Om man inte känner att man själv har den kompetensen (eller tiden, för den delen). För behandling av golv i Stockholm finns flera firmor att ta hjälp av, en av dem hittar du här: http://fbmaleri.se/. Och en golvfirma är ju ett ypperligt bra alternativ om man har frågor att ställa till en golvexpert, till exempel hur enkelt det egentligen är med såpskurade golv.

Fler nyheter