Därför behövs det byggas fler padelbanor

21 juli 2021 william eriksson

Padel har fullständigt exploderat i världen, och inte minst här hemma i Sverige. Racketsporten som påminner en del om tennis och badminton lockar fler utövare än någonsin. På rekordtid har antalet användare skjutit i höjden.  

Det är bara att titta på statistiken. Antalet bokade padelbanor har ökat från 820 stycken år 2014 till ungefär en miljon bokade banor sex år senare. Det är inte konstigt att det måste byggas fler padelbanor för att möta det kraftigt stigande utbudet. År 2019 fanns det 220 stycken padelanläggningar i Sverige, vilket motsvarade 717 banor. 

Uppenbarligen är det för lite, eftersom det hela tiden dyker upp önskemål om att bygga ut befintliga padelbanor och bygga nya där det inte redan finns. Det är profiler som Zlatan Ibrahimovic, Patrik Ekwall och Måns Zelmerlöw som med sitt spelande har hjälpt till att bygga upp hypen.  

 

Padel är bra för hälsan

Precis som med alla nybyggnationer krävs det förstås bygglov och tillstånd även för padelbanor. Här har dock kommunerna ett stort ansvar att ta det stora padelbehovet på allvar. Man får hoppas att byggnadsnämnderna i kommunerna inte snålar med byggloven när det kommer in ansökningar om att bygga en nya padelhallar.  

Hela kommunen hade tjänat på det med tanke på hur populära de är. Banorna är ofta fullbokade från morgon till kväll och det krävs fler. Dessutom får det folk att aktivera sig och motionera. Fler padelbanor är med andra ord bra för den generella folkhälsan. Det motverkar en stillasittande livsstil.  

Padelbanor borde med andra ord vara ytterst prioriterade i kommunernas planer på hur samhället ska utvecklas. Man skulle nästan kunna säga att det är hål i huvudet att neka byggplaner på nya padelhallar. Om du vill läsa mer om hur det går till att bygga padelbana, och framför allt varför det är en bra idé, tryck på den här länken: https://scandinavianpadel.se/p/padelbanor/ 

Fler nyheter