5 anledningar till varför du bör besöka tandläkaren regelbundet

09 november 2022 Helen Johansson

editorial

Vikten av regelbundna tandläkarbesök

Tandläkarbesök kan vara stressiga. Du ligger i en stol med munnen vidöppen medan en främling gräver runt i dina tänder. Det är inte konstigt att många människor undviker att gå till tandläkaren så mycket som möjligt! Regelbundna tandläkarbesök är dock viktiga för både din munhälsa och din allmänna hälsa. Här är fem anledningar till varför du bör besöka tandläkaren regelbundet.

image

Bibehåll en god munhälsa

För att förebygga tandförfall och tandköttssjukdomar
Tandröta och tandköttssjukdomar är två av de vanligaste problemen som tandläkare ser. Båda kan förebyggas med regelbundna tandläkarbesök och goda munhygieniska vanor hemma. Under ett tandläkarbesök rengör tandläkaren dina tänder och tar bort eventuella plack- och tandstensansamlingar. Han eller hon kommer också att leta efter tecken på karies eller tandköttssjukdomar och kan behandla dessa problem innan de blir allvarliga.

För att fånga upp munhälsoproblem tidigt
Många munhälsoproblem, till exempel cancer, kan upptäckas tidigt när du besöker tandläkaren regelbundet. Under ett tandläkarbesök undersöker tandläkaren din mun för att se om det finns tecken på onormala utväxter eller andra problem. Om han eller hon märker något utöver det vanliga kommer du att hänvisas till en specialist för vidare behandling.

För att förebygga dålig andedräkt
Dålig andedräkt orsakas ofta av plack på tänderna eller av tandköttssjukdomar. Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan du förebygga dessa problem och hålla din andedräkt fräsch.

För att bevara ditt leende
Med åldern börjar tänderna gulna och vi kan börja tappa dem. Regelbundna tandläkarbesök kan hjälpa dig att hålla ditt leende så vackert som möjligt genom att upptäcka problem tidigt och behandla dem innan de blir allvarliga.

För att spara pengar i det långa loppet
Dentala problem som inte upptäcks tidigt kan bli mycket kostsamma att behandla. Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan du spara pengar på lång sikt genom att fånga problemen tidigt och behandla dem innan de blir allvarligare – och dyrare!

Tandläkarbesök är kanske inte så roliga, men de är viktiga för att bibehålla en god munhälsa – och en god allmän hälsa! Så skjut inte upp nästa besök – dina tänder kommer att tacka dig! Kika gärna in hos tandläkaresollentuna.se för mer information och tjänster! 

Fler nyheter